Nubar Terziyan, asıl adıyla Nubar Alyanakziya



Nubar Terziyan, asıl adıyla Nubar Alyanakziya, Türkiye Ermenisi sinema oyuncusu ve tiyatro sanatçısı. 

Nubar Terziyan en çok 1972 yılında “Denizden Gelen kız” filminde oynadığı balıkçı reisi (Murat Reis) rolü ile sevilmiştir.

Nubar Terziyan, 16 Mart 1909 tarihinde İstanbul’da Büyükdere semtinde doğmuştur. Asıl ismiyle Nubar Alyanakziya Türkiye Ermenisidir. Babası İstanbul’da manifaturacılık yapmakta imiş. Kız kardeşi şarkıcı Fedon’un annesidir. Erkek kardeşi Onnik ise Fransa’da ressam idi. Nubar Terziyan, Bakırköy Bezezyan Lisesi'nden mezun oldu. 

1940 yılında Gençler Temaşa Heyeti topluluğunda sahne hayatına başladı.
Nubar Terziyan, sinema oyunculuğuna başladığı yıllarda Alyanakziya olan adını kullanmamış, “Terziyan” adını kullanmıştır.

Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Efsuncu Baba romanından 1949 yılında uyarlanan “Efsuncu Baba” filminde Kirkor karakterini canlandırarak sinemaya başladı. Ermeni olduğunu saklamayan ve kendi ismini kullanan nadir Yeşilçam oyuncularından biri olan Nubar Terziyan 450’den fazla filmde oynadı. Bir kere bile kötü adam rolünde oynamadı. Daha çok iyi yürekli aile reisi rolleriyle geniş kitlelerce tanındı. Filmlerinde mahallenin manavı, kasabı, sütçüsü, ‘jönün’ babası, amcası, en yakın dostu, ama oyuncuların hep en tontonu oldu.

1972 yılında “Denizden Gelen Kız” filminde başrolde olarak Önder Somer, Nedret Güvenç, Yeşim Salkım’ın babası Dursun Salkım ile birlikte oynamıştır. Nubar Terziyan en çok 1972 yılında “Denizden Gelen kız” filminde oynadığı balıkçı reisi (Murat Reis) rolü ile sevilmiştir.

Agatha Christie'nin aynı adlı romanından senaryosunu Paul Dehn'in yazdığı 1974 yılında Sidney Lumet’in yönetmenliğini yaptığı “Doğu Ekspresinde Cinayet” filminde Ingrid Bergman, Albert Finney, Lauren Bacall, Martin Balsam, Jacqueline Bisset, Sean Connery, Anthony Perkins, Richard Widmark, Vanessa Redgrave, Nubar Terziyan ile birlikte oynadı.

1985’te Jamanak gazetesine yazdığı anılarından oluşan ve 1995’te hemen ölümünün ardından İletişim Yayınları tarafından basılan “Ne İdim, Ne Oldum” adlı kitabı vardır.

1993 - Ankara Uluslararası Film Festivali - Yaşam Boyu Başarı Ödülü 

14 Ocak 1994 tarihinde İstanbul’da 85 yaşında vefat etmiştir


Mehmet Ali Arslan Name Gazetesi Haberler Haber News www.mehmetaliarslan.name.tr
Daha yeni Daha eski