ÇAŞURUN hikayesi çaşur



ÇAŞURUN hikayesi: 
Sevgili dostlar, köyde yaşamak bir ayrıcalıktır derim. Köyümüzde eskiden olduğu gibi halen daha doğada kendiliğinden yetişen ve biz insanların hizmetine sunulan birçok şeyin yanında " çaşur " denilen bir bitki vardır köyümüzde . Bu bitki susuz ve kıraç arazide yetişir. Mayıs ve haziran aylarının belli dönemlerinde yetişir ve insanlarımız bu bitkiyi toplayarak salamurasını yaparlar ve kış bahara kadar yerler. 
Gelin şimdi görüntü eşliğinde aşama aşama sofraya gelene kadar öyküsünü resimlerle anlatalım. 
1.AŞAMA: Doğadan toplama işlemidir. Ferdi veya imece usulle toplanır. Toplandığı yerde tavuğun tüylerini yolar gibi çaşurun ince yaprakları yolunur. Köyümüzde bu işleme ( didme) denir.
2.ASAMA: Didme işlemidir. Bu yerinde olduğu gibi  imece usulü  evlerde  de yapılabilir. Didme için zamanla yarışılır. Çünkü bekletmeye gelmez,  hemen kararır ve bozulur. 
3.AŞAMA: Pişirme işlemidir. Doğadan toplanan, didilen çaşurun tencere veya kazanlarda pişirilmesi  yapılır. 
4.AŞAMA: Pişirilen çaşur, özel kaplarına konur ve mutfaģımıza girer.
Son yıllarda çaşur satışı bir sektör halını almıştır. Artvin ve Erzurum un belli bölgelerinde yetişen bu ürün, gene bu bölgelerde şarküteri gibi yerlerde satışı yapılır. Her yerde bulunuyor. 2024 yılı 5 kg lık fiyatı 500 veya 700 TL arasında değişen fiyatlarla satılmaktadır. 
Yiyeceklere afiyet olsun.

Osman Akman


Mehmet Ali Arslan, Haber Blog
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu