Hendek otobüs Kazası 1965



(Arşiv) Geçmiş Eski Haber
1965 Hendek otobüs kazası, 11 Ağustos 1965 günü Sakarya'nın Hendek ilçesinde yolcu otobüsünün kimyevi madde yüklü tanker ile çarpışması sonucu meydana gelen, yirmi beş kişinin hayatını kaybettiği ve on yedi kişinin yaralandığı trafik kazası.

Hendek otobüs kazası
Sakarya üzerinde 1965 Hendek otobüs kazası1965 Hendek otobüs kazası
Detaylar
Tarih
11 Ağustos 1965
Koordinatlar
40°47′54″K 30°44′20″D
Operatör
Civan Turizm
Sebep
Seyir hâlindeki otobüsün, yol kenarında arıza sebebiyle duran kamyona arkadan çarpması
İstatistikler
Ölüm
25
Yaralılar
17
11 Ağustos 1965 sabahı İstanbul’dan Ankara’ya giden, Civan Turizm’e ait, Özdemir Süer’in kullandığı yolcu otobüsü; saat 03.15 sularında Kargalıhanbaba köyü yakınlarında kasasında nitrik asit (kezzap) tankeri bulunan ve şaft arızası sebebiyle yol kenarına park etmiş olan Mustafa Filik’e ait kamyona arkadan çarpmıştır. Çarpmanın etkisiyle yolun sağ kenarına yuvarlanarak hasar gören tankerden sızan asit hem çevreye yayılmış hem de otobüsün tutuşmasına sebep olmuştur.

Seyir esnasında uykuda olan otobüs yolcularından bazıları kaza ve ardından başlayan yangın sonucunda paniğe kapılarak otobüsü terk etmeye çalışırlarken kamyondan sızan asit birikintisinin içerisine düşerek hayatlarını kaybetmişlerdir.

Olaya ilk olarak bölgede yaşayan köylüler ve Hendek 476. Hafif Ulaştırma Taburuna mensup askerler müdahale etmişlerdir. Yolculardan on sekizi asit birikintisinin içerisinde tamamen eriyerek, yedisi de aldıkları yaralar sonucu kaldırıldıkları hastanelerde hayatlarını kaybetmişlerdir. Aralarında ABD ve Lübnan vatandaşlarının da olduğu on yedi kişi kazadan yaralı olarak kurtulmuştur.

Asit birikintisinin içerisinde hayatlarını kaybeden kazazedelerin cesetlerinden arda kalan parçalar, köylüler tarafından derhâl olay yerinin yakınlarına gömülmüş; daha sonra burası “Trafik Şehitliği” adıyla anıt mezar olarak düzenlenmiştir

Mehmet Ali Arslan Name Gazetesi Haberler Haber News www.mehmetaliarslan.name.tr
Daha yeni Daha eski