Depresyonun belirtisi Nelerdir?

Farkında olmayabileceğiniz gizli depresyonun en iyi 10 belirtisi


Depresyon söz konusu olduğunda, insanlar genellikle sadece ağlayan veya bir duvara bakan üzgün, kaşlarını çatan, depresif bir kişiyi hayal ederler. Bununla birlikte, gerçekte, depresyon göründüğünden daha karmaşıktır. Psikiyatristler bu bozukluğun 10'dan fazla türüne sahiptir ve her birinin kendine has özellikleri vardır. Örneğin, maskeli depresyon kendini esas olarak somatik semptomlarla ve beklenmedik duygusal patlamalar ve iştah artışı ile atipik depresyonla ifade eder. 


Uyku modu değişiklikleri

Sürekli bir uyku düzeni, uykuya daldığınızda ve aynı anda uyandığınızda, iyi bir fiziksel ve zihinsel sağlığın işaretidir. Ancak daha önce uyku ile ilgili sorunlarınız yoksa ve şimdi aniden uykusuzluktan muzdarip olmaya başladıysanız veya tam tersine öğle yemeğine kadar uyumaya başladıysanız, bu merkezi sinir sisteminin herhangi bir ihlalinin bir işareti olabilir. Klasik depresyon genellikle uyku eksikliğine dönüşür, bu da durumu daha da kötüleştirir ve bir kişiyi tüketir. Ancak atipik form, normal uyku süresinde bir artışla kendini gösterir. Bu tür sorunlar birkaç hafta boyunca sizi rahatsız ediyorsa, durumunuzu dinlemeli ve bir uzmana danışmalısınız.

Yeme alışkanlıklarını değiştirmek

Aynı şey beslenme için de geçerlidir: rejimdeki keskin bir değişiklik, tüketilen gıdaların miktarı ve kalitesi, derin zihinsel problemler hakkında konuşabilir. Uyku durumunda olduğu gibi, her iki yönde de bir değişiklik şüpheli görünüyor. Daha önce aşırı yemek yemekte sorun yaşamadıysanız ve şimdi çok fazla ve / veya sık sık yemeye başladıysanız, belki de kendinizi ağır duygusal deneyimlerden ve boşluktan uzaklaştırmaya çalışıyorsunuzdur. Bu davranış, atipik depresyonu olan kişilerin karakteristiğidir. Uzun süren iştahsızlık da endişeye neden olmalıdır. RPP ve depresyon arasında yakın bir ilişki vardır, bu nedenle bu sinyalleri göz ardı etmeyin.

Kendini kırbaçlama ve özeleştiri eğiliminin artması

Ölçülü olarak, özeleştiri bile yardımcı olabilir. Ve mükemmeliyetçilik, kendi başına tatsız olmasına rağmen, mutlaka zihinsel bir bozukluğun işareti değildir. Bununla birlikte, bir hata yapma korkusunun sizi felç etmeye başladığını, kafanızda sürekli olarak yeterince iyi olmadığınıza dair düşüncelerin döndüğünü ve çabaladığınız iç çubuğun sürekli büyüdüğünü düşünüyorsanız, o zaman aynı damarda devam etmemelisiniz. Depresyonu olan insanlar, kendilerini değersizleştirme ve hiçbir şey yapamadıkları hissi ile karakterizedir.

Artan duygusal reaktivite

Klasik depresyon ile, bir kişi sürekli depresyonda ve inhibe edilir. Hem harap olmuş, hem kayıtsız hem de bu duyarsızlıktan muzdariptir. Ancak bazen depresif bir bozukluk kendini farklı şekilde gösterir. Bir kişi dış uyaranlara son derece şiddetli tepki vermeye başlayabilir: histerik olarak gülmek, öfkeye düşmek, başkalarına önemsiz görünen durumlar nedeniyle ağlamak. Bazen başa çıkması imkansız olan karmaşık duygular tarafından parçalanabilir. "İyi bir yüz" tutma ve duyguları bastırma girişimleri genellikle yalnızca durumun bozulmasına neden olur.

Duygulardan kaçınma

Bunun tersi de mümkündür. Depresyondan muzdarip ve bunu kendine bile itiraf etmekten korkan bir kişi, duygularını her zaman inkar etmeye veya onlardan kaçınmaya çalışabilir. Sürekli olarak dikkatini dağıtmanın yollarını arıyor: TV şovlarını sonsuz izlemek, iş, iletişim ve bazen alkol, uyuşturucu ve diğer bağımlılıklar. Ancak tüm bunlar sadece geçici bir rahatlama getirir ve sonra bastırılmış duygular yeni bir güçle yığılır.

Felsefe yapma eğilimi veya amaca takıntılı olma

Depresyon sizi kaybolmuş ve mutsuz hissettirir ve hayat anlamsızdır. Çoğu zaman insanlar, felsefi yansımalar ve dinde cevap arayışı, eski ve modern düşünürlerin eserleri, ezoterik öğretiler vb. Yardımıyla bu duygularla başa çıkma girişiminde bulunurlar. Bazen işe yarıyor. Ancak daha sık olarak, duygulardan kaçmak için başka bir girişimdir. Bu nedenle, son zamanlarda hayatın anlamı ile ilgili sorularla büyük ölçüde üstesinden geldiğinizi düşünüyorsanız, onlarla birlikte bir psikoterapiste gitmek daha iyidir.


Favori aktivitelere ilgi kaybı

Anhedoni – hazzı deneyimleyememe – depresyonun ana belirtilerinden biridir. Bu hastalık hem psikolojik hem de fiziksel olarak tükenir, bu nedenle motivasyon bulma süreci çok daha zor hale gelir. Daha önce zorla yaptığınız şeylerde bunu görmek zordur. Fakat birdenbire, coşku dalgasına neden olan bir hobiye zevk getirmeyi bıraktıysanız, o zaman bu düşünmek için bir fırsattır.

Kararsızlık: Yardım istiyorsun, ama sonra reddediyorsun

Gizli depresyonu olan kişilerin bir problemleri olduğunu kabul etmeleri çok zordur. Buna göz yummaya ve başkalarının önünde bir refah maskesi takmaya çalışırlar. Ama bazen duygular patlak verir ve bir kişi bir arkadaşına ağlayabilir veya bir psikoloğa gidebilir. Ama bu adım onları hastalığın yüzüne bakmalarını sağlar, bu da çok fazla korkuya neden olur. Bu tür hastalar daha sonra geri çekilir, başlangıç noktasına geri döner ve kendilerine ve başkalarına "anlık bir zayıflıktı", "her şey zaten yolunda(veya tam tersi, "hiçbir şey yardımcı olmayacak") konusunda güvence verirler.


Duygusal yakınlık ile ilgili zorluklar

Gizli depresyonu olan bir kişi başkalarına karşı özenli ve dikkatli davranabilir, ancak duygusal olarak kapalı kalabilir. Samimiyetle ilişkili güvenlik açığı risk almayı gerektirir, ancak depresyonu olan insanlar bunu yapmak için içsel kaynağa sahip değildir. Genellikle duygularını biriyle paylaşarak reddedilecekleri, anlaşılmayacakları veya değersizleştirilecekleri korkusuyla işkence görürler. Kendi değersizliklerine dair en kötü şüphelerinin haklı çıkacağı. Destek, bakım ve kabul, depresyonu olan kişilerin ihtiyaç duyduğu ancak isteyemeyeceği şeylerdir.

"Olumlu düşünmeye" çok fazla dikkat ediyorsunuz»

Bu madde, depresyondan kaynaklanmak yerine depresyona yol açan risk faktörlerini ifade eder. Son zamanlarda, her şeyde iyiyi aramanız ve evrene teşekkür etmeniz gerektiği efsanesi son derece yaygındır. Ancak böyle bir düşünce, kötüye kullanılırsa zarar verebilir. Bunun tarafından taşınan insanlar genellikle olumsuz duygular için suçlu hissetmeye, onları görmezden gelmeye ve değersizleştirmeye başlarlar. Ancak bu duygular aynı zamanda ruhun önemli bir parçasıdır ve bir nedenden dolayı vardır. Onları görmezden gelirseniz, kendinizi hiç olmak istemediğiniz durumlarda bulma şansınız yüksektir. Bazen bazı şeylerin sadece size acı çektirdiğini ve onları hayattan dışlamanın zamanı geldiğini kabul etmek önemlidir.


kaynak Dr. Shurov'un kliniği 


Mehmet Ali Arslan Name Gazetesi Haberler Haber News www.mehmetaliarslan.name.tr
Daha yeni Daha eski