Venüs'ün sırrı ne?



Venüs, bir zamanlar gezegen keşiflerinin gözdesiydi. 1960 ve 1980'ler arasında, gezegene yaklaşık 35 görev yollanmıştı. NASA 2. Mariner Programı, 1962'de Venüs'ün yanından geçtiğinde gezegensel bir karşılaşmayı başarıyla gerçekleştiren ilk uzay aracı oldu.
Başka bir gezegenin yüzeyinden alınan ilk görüntüler, 1975'te iniş yaptıktan sonra Sovyet Venera 9 aracı tarafından gönderildi. Venera 13 ise başka bir gezegenin yüzeyinden sesler getiren ilk uzay aracıydı.
NASA'nın Venüs'e yönelik gerçekleştirdiği son görev, 1989'da fırlattığı Magellan'dı. Bu uzay aracı, 1994'te gezegenin atmosferinde planlanan yok oluşundan önce neredeyse tüm yüzeyi radarla görüntüledi.
Yıllardır Venüs'te kısmen o zamanki ısısı, asiditesi ve belirsiz yüzeyinden dolayı uzun süreli bir keşif programı gerçekleştirilmese de, son birkaç yıldır, gözler tekrar Venüs’e çevrildi.
NASA'nın seçtiği en güncel gezegen görevi, Satürn'ün Ay'ı Titan'a odaklı nükleer güçle çalışan Dragonfly aracı. Bununla birlikte, daha ileri teknoloji gelişimi için Venüs'ün yüzeyinin yapısını ölçmek üzere bir proje teklifi daha kabul edildi.
Göz önüne alınan diğer görevler arasında, ESA tarafından yüzeyi yüksek çözünürlükte haritalamak için gerçekleştirilecek bir görev de bulunuyor. Ayrıca bir Rus planı da “Venüs'ün yüzeyine bir aracı başarıyla indiren tek ülke” olma mirasını daha da ileriye taşımayı hedefliyor.
Ancak radar uydusu veya uzun ömürlü uzay aracı gibi tekil görevler, çözülmeyi beklenen gizemlerin hepsini çözemez. Uzun süreli bir keşif programına da ihtiyaç olduğunu düşüyoruz. 
Böylece Venüs'e dair bilgilerimizi, Mars veya Ay hakkında bildiklerimiz gibi arttırabiliriz. Bu, çok fazla zaman ve para gerektirecek bir süreç; ancak biz,tüm bunlara değeceğine inanıyoruz.


Mehmet Ali Arslan Name Gazetesi Haberler Haber News www.mehmetaliarslan.name.tr
Daha yeni Daha eski