ETKİLİ OLMAK
Uzun zamandır yazıp çiziyorum, çocukluğumdan beridir bir şekilde siyasetle ilgileniyorum. Kamudayken direkt ilgi alanıma girmedi. Çünkü devletten maaş alıp bir siyasi partiyle organik bir bağ oluşturmanın doğru ve ahlaklı bir davranış olmayacağını düşünüyordum. Ancak, memuriyetin izin verdiği meslek örgütlerinde, dernekler vb. gibi kuruluşlarda oldum. Oysa şimdi, tabiri caiz ise, at izi it izine karışmış, en alt memurundan en üst bürokratına kadar herkes bir şekilde “yasak olmasına rağmen” siyasetle iç içe geçmiş durumdadır. Parti devletlerinde ne yazık ki böyle olumsuzluklar devleti de milleti de rahatsız ve huzursuz ediyor. Özellikle de bir kesime normal diğer bir kesime anormal yani tezat durumlar oluşturuyor. Umarım ki bu durum yakın gelecekte düzelir.
Şimdi gelelim etkili siyaset nasıl yapılıyormuş, örneklerine bakarak anlamaya çalışalım. Demek ki etkili siyaset yapmak için iktidarda olmak da gerekmiyormuş. Sen nelere kadirsin “bir oy”!
Bir muhalefet partisinin seçim vaatleri iki günde yerine getirilebiliyormuş. Madem bu kadar basitmiş te neden şimdiye kadar yapılmıyormuş, diye insanın beynini kemiren deli sorular geliyor aklınıza. Bakalım neler olmuş.
Kamuoyuna yansıyan ve takip edebildiğimiz kadarıyla:
*Çok ama çok önemli bir EYT sorunu vardı. “İktidarımı kaybetme pahasına bile bunu yapmam” denilen EYT meselesi, muhalefet partisinin seçim vaadine girince çok kısa bir zamanda gerçekleşti. Tam da karşılık buldu mu bilemiyorum ama bir yönüyle gerçekleşti.
*Asgari ücret konusu ite kaka artışlarla ilerlerken, muhalefet partisi seçim vaadine koyunca yine çok kısa sürede hem de arka arkaya zamlarla düzenlenmeye çalışıldı. Eksik ve yetersiz de olsa bir şekilde uygulanmış oldu.
*Emeklilerin durumu yine hakeza aynı. Muhalefetin vaadi şekline dönünce, iktidar partisi düzenleme yapmak zorunda kaldı. Bayram ikramiyeleri de aynı şekilde eksik gedik bir şeyler yapılmaya çalışıldı.
*Ev hanımlarına destek vaadi muhalefetten gelince, iktidar farklı tedbirler almak zorunda kaldı.
*Milyonlarca genci ilgilendiren KYK borçları, muhalefetin “ödemeyin ben sıfırlayacağım” vaadi gelince, hemen iktidar tarafından farklı bir şekilde ele alındı.
*Öğrencilere internet, yemek, kırtasiye vb. konularda muhalefet kanadından seçim sonrası vaadi olarak gelince, iktidar tarafından uygulamaya konulmaya başlandı.
*Çeşitli işlemlerde TRT payının alınması vaadi muhalefet tarafından dillendirilince yine iktidar tarafından tedbir alınmak zorunda kalındı.
*Gençlerin, çocukların ve öğrencilerin en çok ihtiyaç duydukları cep telefonu, bilgisayar, konsol, internet vb. alışverişleri için ÖTV; KDV uygulamasına son verileceği muhalefet tarafından seçim vaadine konulunca, iktidar tarafından uygulanmaya başlanma kararı alındı.
*Özellikle ticari araçlarda ÖTV alımları yine muhalefetin vaatleri arasına girince, iktidarın uygulamaya aldığı başka bir durum olarak görüldü.
Şimdi insan durup düşünüyor! “Keşke her yıl düzenli olarak seçim olsa” demekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Ya arkadaş madem bunları yapmak bu kadar kolaydı da seçimi neden beklediniz ki? Zamanında yapsaydınız da millet de ezilmeseydi, üzülmeseydi ve size yine “yola devam” deseydi, olmaz mıydı?
Yani özetle çıkardığım sonuç şu ki; bir şeyler yapmak için iktidar olmak ta gerekmiyormuş. Etkili bir muhalefetle halkın yanında olabiliyor, halkın gönlüne girebiliyor, halkın talep ve isteklerini gerçekleştirebiliyormuşsunuz. Demek ki ne oluyor? Vatandaşın her bir oyu çok ama çok kıymetliymiş de vatandaşın kendisi kendi gücünün farkında değilmiş.
Yaşar GELER