25 yıl öncesine kadar çoğu yolda araba yolculuğunun, ön camın çarpma sonucu ezilen böceklerle kaplanması anlamına geldiğini çok iyi hatırlanır.
Bugün artık aynı şekilde olmuyor.
Temiz bir ön camla seyahat etmek harika görünebilir. Ama bu bize bir şey anlatmıyor mu?
Bu böcekler nereye gitti?
Dünya çapında yapılan tüm araştırmalarda böceklerde büyük çaplı bir azalma olduğunu ve bu biyolojik varlıkların düşündüğümüzden daha savunmasız olabileceğini gösteriyor. Bu çalışma, tüm böcek türlerinin 1998 yılı ile 2021 yılı arasında %40'ının azaldığını ve önümüzdeki yıllarda yok olabileceğini öne sürülüyor.
Azalmanın ardındaki faktörler arasında insan kaynaklı habitat değişikliklerinin yanı sıra ormansızlaşma ve doğal habitatların tarıma dönüştürülmesi yer alıyor. Tarımla birlikte herbisitler, fungisitler ve pestisitler gibi kimyasalların kullanımı da geliyor. Beklendiği gibi böcek öldürücüler hedef olmayan türlere zarar veriyor ve neonikotinoidler arılarında küresel çapta azalmasına neden oluyor.
İklim değişikliği de, özellikle kuraklık gibi aşırı hava koşullarında, insan faaliyetleri sonucu önümüzdeki yıllarda yoğunluğunun artması muhtemel durumlarda önemli bir rol oynuyor.
Böcekler bir yerde azalmışsa orada başka canlılarının hayatıda azalmıştır.
Çünkü böceklerle beslenen bir çok memelinin, kuşların ve sürüngenlerin yanı sıra, böcekler de başka böcekleri avlayıp yer. Hatta bazı bitkiler bile böceklerle beslenir.Böcekler yalnızca kendilerinden büyük hayvanların değil, aynı zamanda başka böceklerin de besin kaynağıdır.
Böceklerin ön cama çarpmasında mevcut araçların aerodinamik tasarımının önemli bir rol oynadığı iyi biliniyor ancak böceklerle ilgili sorun bunun ötesine geçiyor.
Dünyadan böcek kadar küçük bir canlıyı koparmak bile doğanın ve yaşamın dengesini bozmaya yetiyor..
Alıntı.