DELİ DELİ OLMA



DELİ DELİ OLMA

Malakan Mişka nın hikayesini anlatan ve Tarık Akan ın son filmi olması hasebiyle Deli Deli Olma filmi övgüyü hakediyor. 

Tarık Akan’ı Beyazperdede Seyrettiğimiz Son Film: Deli Deli Olma (2009)

1876-1877 Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından Ruslar’ın Kars’a yerleştirdiği Malakanlar, Murat Saraçoğlu’nun filmi Deli Deli Olma’da (2009) Mişka karakteri üzerinden ele alınır. Filmin ana karakteri Mişka’yı Tarık Akan canlandırır. Deli Deli Olma, Tarık Akan’ı beyazperdede seyrettiğimiz son film olduğu için ilgiyi hak eder.

Murat Saraçoğlu’nun, 120 (2007), O… Çocukları (2008) gibi iki ayrı dokunaklı hikâye barındıran filmlerinin ardından sinema kariyerini Şerif Sezer ve Tarık Akan’ın göz alıcı oyunculuklarıyla doruğa taşıdığı dram ve komedi harmanı Deli Deli Olma, seneler sonra iki ustayı yine karlı bir coğrafyada yan yana koyar. 

Filmde kötü hastalık nedeniyle hayatını kaybeden bir karakter olan Mişka, Malakan olduğu için köyün önde gelen, sözü geçen ihtiyarı Popuç (Şerif Sezer) tarafından hep dışlanır; aslında aralarında hâlâ geçmişten kalan bir aşkın hükmünün sürdüğü ise sonradan ortaya çıkar. Tarık Akan, öz kültürüyle hayatını idame ettirmeye çalışan, uysal ve duygusal bir Malakanı canlandırır.

Tarık Akan’ın hayat verdiği Mişka’yı doğru aktarabilmek için Kars’taki Malakan Dostlar Derneği’yle iletişime geçilir. Malakanların tarihine, kültürüne ilişkin aylar süren araştırmalar yapılır. Terekeme ağzının doğru aktarılabilmesi için sayısız okuma gerçekleştirilir. Bu süreçte Tarık Akan ve çocuk oyuncu Cemile Nihan Turhan bir buçuk ay piyano eğitimi alır.

Murat Saraçoğlu, filmde köylüleri hoşgörülü, eğlenceli insanlar olarak yansıtır. Müzik öğretmeninin çocuklara öğrettiği “Kardeş Olun Ey İnsanlar” adlı Beethoven bestesiyle dostluk, birlik çağrısı yapar.

Kartpostal İmajının Ardında Bir Halk Kahramanı

Tarık Akan, 1970’de Ses dergisinin düzenlediği bir yarışmayla Yeşilçam’a giriş yapar. Bir süre polisiyede, uzun süre güldürülerde ve Gülşen Bubikoğlu ile özdeşleştiği aşk filmlerinde yer alır. Ancak işçi sınıfının mücadelesini, Kürt sorununu da sayısız filmle filmografisine ekler. Böylece “kartpostal” imajının ardında bir halk kahramanı yaratır. 1965’ten itibaren sol hareketi büyüyüp yayılır. Bu yıllarda henüz Damat Ferit olan Akan, 90’lara dek oynadığı güldürülerin, melodramların yerini toplumcu gerçekçi filmlere bırakır. Baraj (1977), Maden (1978) ve Kanal (1979) filmleriyle başlayan toplumsallaşma hareketi, Sürü (1979) ve Yol (1982) ile taçlanır. Adak (1979) ve Demiryol (1980) gibi yapımlar ise Akan’ın kariyerine yerleşen bu kahramanlığı pekiştirir. Deli Deli Olma, Tarık Akan filmografisi içerisinde huzurlu bir son limandır.

#TarıkAkan #ŞerifSezer #MuratSaraçoğlu 
#DeliDeliOlma 

 
Kaynak: art-his.com



Mehmet Ali Arslan Name Gazetesi Haberler Haber News www.mehmetaliarslan.name.tr
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu