Atatürk hangi takımı tutuyordu? Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray,






büyük kulüp Beşiktaş Galatasaray ve Fenerbahçe taraftarları Atatürk'ün hangi takımı tuttuğu konusunda bir türlü mutabakata varamıyor, 1934 yılında Fenerbahçeli yöneticiler Atatürk'e Paşam: İzin verirseniz bir büstünüzü stadımıza koymak isteriz, demişlerdi, Bunun üzerine Atatürk Cevabında, Şimdi bu büstü buraya koyarsanız Atatürk Fenerbahçeli'dir derler ama ben hiçbir takımı tutmam hepinizi çok severim, Benzer diyaloglar diğer takımlar arasından da yaşanmıştır, Aslında Atatürk hiç bir spor takımı tutmuyordu, ancak bir çok spor Kulübü'nde ziyaret ve destekte bulunmuştur, buna 3 büyükler Beşiktaş Galatasaray Ve Fenerbahçe Dahil, Atatürk bunu kendisi de bizzat açıklamıştır, 

Gelelim Atatürk'ün 3 büyükler hakkındaki görüş ve mesajlarına, 

ATATÜRK GALATASARAY 

Atatürk'ün izlediği ilk resmi futbol maçı 21 Nisan 1914'te oynanan Galatasaray-Romanya karşılaşmasıdır. 3 Ağustos 1928 günü, Atatürk adına düzenlenmiş tek kupa olan 'Gazi Büstü Kupası'nı Galatasaray kazandı. Kulüp Başkanı Necmeddin Sadak, sonucu Atatürk'e iletti. Bunun üzerine Atatürk 4 Eylül 1928'de Sadak'a yazdığı mektupta Galatasaray kulübüne teşekkür ettiğini ve takımı kutladığını bildirdi. 1930–1933 yılları arasında Galatasaray'ı üç kez ziyaret eden Atatürk, Galatasaray Müzesi'ni gezerken, Sadak'a yazdığı mektubu gördü. "Bu kıymetli müzeye fotoğrafım lazım, imzalayıp vereyim" dedi. İmzalı fotoğrafı18 Eylül 1928'de müzeye gönderdi. Belgede, Mustafa Kemal Atatürk'ün Galatasaray için "Gönül verdiğim kulüp" ifadelerini kullandığı görüldü. Atatürk, Florya Köşkü çevresinde, Salih Bozok ve Kılıç Ali ile yürüyüş yapıyordu. İçlerinde Salih Bozok'un ve Kılıç Ali'nin oğullarının da bulunduğu bir grup genç kendi aralarında şakalaşıyordu. Atatürk, Bozok'a dönerek "Kim bu gürültü yapanlar" diye sordu. Salih Bozok, biraz sıkılarak cevap verdi: "Bizim çocuklar Paşam." Bunun üzerine Atatürk "Haa desenize bizim kulübün çocukları!" dedi ve yürüyüşe devam etti

ATATÜRK BEŞİKTAŞ 

Balkan Savaşları sırasında Selanik kaybedilince İstanbul'a büyük bir göç başladı. Mustafa Kemal Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule Hanım'la birlikte İstanbul Beşiktaş'ta 76 numaralı evde yaşamaya başladı. Bu ev, Beşiktaş'ın antrenman sahasına komşuydu. Atatürk sık sık sahaya iner ve Beşiktaşlı gençlerin çalışmalarını izlerdi. 1916 yılında Beşiktaşlı yöneticiler Ahmet Fetgeri ve Fuat Balkan Bey'le sohbeti sırasında "Efendiler, sizlerin ve sporcularınızın ciddi çalışmalarını çeviklik ve maharetlerini zevkle ve ayrıca dikkatle izliyorum. Sizi candan kutlar başarılarınızı her zaman duymak isterim" dedi.

1. Dünya Savaşı yıllarında zaman zaman İstanbul'dan ayrılan Atatürk, annesini ve kız kardeşini Beşiktaşlı yöneticilere emanet ediyordu.

ATATÜRK FENERBAHÇE 

Atatürk, 3 Mayıs 1918 tarihinde Fenerbahçe Kulübü'nü ziyaret etti. Kupaların sergilendiği bölümü gezdikten sonra kendisine uzatılan anı defterine "Fenerbahçe Spor Kulübü'nün her tarafta beğenilip değer verilen, ortaya çıkmış eser ve çalışmalarını duymuş ve bu kulübü ziyaret edip bu işte emeği, yardımı olanları kutlamayı görev bilmiştim. Bu görev ancak bugün yerine getirilebilmiştir. Takdir ettiğimi ve kutladığımı buraya kaydetmekle övünüyorum" yazmıştı. 5 Haziran 1932 gecesi Fenerbahçe'nin Kuşdili'ndeki ahşap lokalinde yangın çıkması üzerine gazetelerin başlattığı yardım kampanyası için Atatürk Fenerbahçe'ye para göndererek destek verdi.10 Ağustos 1928'de Atatürk; Galatasaray Kulüp Başkanı Necmeddin Sadak, Galatasaraylı Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati, Galatasaraylı gazeteci Ruşen Eşref, Fenerbahçeli Hüseyin Vasıf Çınar ve Fenerbahçeli Mehmet Sabri Toprak'la birlikte Dolmabahçe Sarayı'ndaydı. Galatasaray Kulübü Başkanı Necmeddin Sadak'a dönüp "Bugün oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçı n'oldu" diye sordu. "3–3 bitti Paşam" yanıtını alınca "Ya, öyle mi? Biz de burada 3–3 berabereyiz" dedi.


Mehmet Ali Arslan Name Gazetesi Haberler Haber News www.mehmetaliarslan.name.tr
Daha yeni Daha eski